Ιωάννης Μιχ. Ζάγκος Πλαστικός Χειρουργός

 

 

Τι είναι το υαλουρονικο οξύ;

Το Υαλουρονικό Οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη που υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό μας και αποτελεί, μεταξύ άλλων, το κατεξοχήν συστατικό ενυδάτωσης χάρη στην ικανότητα του να συγκρατεί έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό, προάγοντας την καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Με την πάροδο του χρόνου, η φυσική παραγωγή του μειώνεται, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό γραμμών και ρυτίδων. Επίσης από την ηλικία των 25 το προσωπικό κρανίο αρχίζει να μικραίνει σιγά σιγά και με την πάροδο της ηλικίας ατροφούν οι μύες και το λίπος του προσώπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εντονότερη χαλάρωση του δέρματος της περιοχής του προσώπου και του λαιμού και την αναστροφή του τριγώνου της νεότητας. 

 

 

 

Με ποιους τρόπους γίνεται η αναπλήρωση του χαμένου υαλουρονικού οξέος;

Η αναπλήρωση του χαμένου υαλουρονικού οξέος μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ένας εξ αυτών είναι η διατροφή. Καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές αυξάνεται η παραγωγή υαλουρονικού οξέος στον οργανισμό. Οι τροφές αυτές ανήκουν στην κατηγορία HASPS (HA synthesis-promoting substances) και είναι τα φρέσκα λαχανικά (ειδικά οι πιπεριές) και φρούτα, η σόγια και το κοτόπουλο.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχει ανακαλυφθεί και το πόσιμο υαλουρονικό οξύ σε υγρή μορφή, χάπια και κάψουλες. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί πως τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής έχουν αποτέλεσμα και ότι δεν έχουν παρενέργειες. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν το πόσιμο υαλουρονικό οξύ απάτη.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης πληθώρα καλλυντικών προϊόντων όπως κρέμες προσώπου, ματιών με υαλουρονικό οξύ, οροί και μάσκες. Η φόρμουλα των κρεμών αυτών έχει βελτιωθεί πολύ τελευταία, δίνοντας την δυνατότητα στο μόριο υαλουρονικού οξέος να μειωθεί σε μέγεθος και μοριακό βάρος, έτσι ώστε να μπορέσει να διεισδύσει στο δέρμα. Αυτό δεν ήταν εφικτό στις παλαιότερες κρέμες μέρας ή νύχτας, η εφαρμογή των οποίων διατηρούσε στην επιφάνεια της επιδερμίδας το υαλουρονικό οξύ και δεν πρόσφερε ουσιαστική ενυδάτωση.

 

Μέθοδοι αισθητικής ιατρικής για την εισαγωγή υαλουρονικού οξέος στο δέρμα

Πλέον όμως υπάρχουν πολλές μέθοδοι αισθητικής ιατρικής που εισάγουν υαλουρονικό οξύ στο δέρμα. Η μεσοθεραπεία είναι μία εξ αυτών. Γίνεται με έκχυση υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και χαρίζει υγιή, λαμπερή όψη στο δέρμα με περιορισμένη διάρκεια.

Εξίσου δημοφιλής είναι και η νέα βιοαναζωογονητική (bio-revitalizing) μέθοδος. Σε αυτήν εισάγονται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών μια ειδική κατηγορία προϊόντων υαλουρονικού οξέος. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής διαρκούν περισσότερο και το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι δρα σε γονιδιακό και μοριακό επίπεδο.

Τέλος, υπάρχει και η αποτελεσματική μέθοδος γεμίσματος των ρυτίδων ή αποκατάστασης του όγκου του όπου υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους υαλουρονικού οξέος. Συνήθη σημεία εφαρμογής της μεθόδου αυτής είναι τα ζυγωματικά, οι κρόταφοι, η κάτω γνάθος (jaw line), τα χείλη και το πηγούνι.
Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ για το πρόσωπο, το σώμα και τις αρθρώσεις είναι μια πολύ απλή και ασφαλής διαδικασία που πραγματοποιείται από δερματολόγους, πλαστικούς χειρουργούς και ορθοπεδικούς. Η μέθοδος αυτή μπορεί να ενυδατώσει την επιδερμίδα, να γεμίσει τις ρυτίδες, τα χείλη ή τα ζυγωματικά, αλλά και να μειώσει τις τριβές των χόνδρων στις αρθρώσεις, κάνοντας σας πιο ευλύγιστη και ευκίνητη.

Το υαλουρονικό οξύ έχει ενέσιμη και πόσιμη μορφή. Στις αρθρώσεις χρησιμοποιούνται και οι δυο, ενώ στο πρόσωπο, τα χείλη, και το σώμα η ενέσιμη μορφή του υαλουρονικού οξέος είναι πιο αποτελεσματική.

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο βελτιώνει την ελαστικότητα και τονώνει την επιδερμίδα, κάνοντας την να δείχνει νεανική και φρέσκια. Όλα ξεκινούν συζητώντας με τον ιατρό σας προκειμένου να αποφασίσετε από κοινού τι θα γίνει. Αφού καταλήξετε στην ποιότητα, ποσότητα και τα σημεία εφαρμογής του υαλουρονικού οξέος, εφαρμόζεται μια αναισθητική κρέμα στα σημεία όπου θα γίνει η έκχυση έτσι ώστε να μην νιώσετε καθόλου πόνο. Σε αυτό το στάδιο αφήνετε την κρέμα να δράσει για 30-40 λεπτά κι έπειτα ξεκινάει η ενέσιμη θεραπεία με το υαλουρονικό οξύ, η οποία δεν διαρκεί περισσότερο από 5-10 λεπτά και γίνεται χρησιμοποιώντας μικρές αποστειρωμένες βελόνες ή ατραυμάτιστες κάνουλες.

 

Διαδικασία εισαγωγής υαλουρονικού οξέος

Στις περιοχές των ματιών χρησιμοποιούνται οι κάνουλες, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί. Στις υπόλοιπες περιοχές του προσώπου η έκχυση του υαλουρονικού οξέος γίνεται με τις λεπτές βελόνες.

Μετά την θεραπεία συνήθως ο γιατρός εφαρμόζει μασάζ στην περιοχή για να κατανέμει το υλικό ομοιόμορφα και να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να την κάνετε μόνη σας.

Προκειμένου να αποφύγετε το οίδημα μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ στα μάτια, τα χείλη και το πρόσωπο γενικότερα θα πρέπει να εφαρμόσετε λίγο πάγο ή κρύα επιθέματα με πυκνό διάλυμα χαμομηλιού. Αν εμφανιστεί οίδημα ή κοκκινίλα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι κάτι παροδικό. Μετά από 1-2 ώρες θα έχει εξαφανιστεί. Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι άμεσο, αν και η επανεξέταση από τον γιατρό γίνεται συνήθως μετά από 10-15 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μη επεμβατική αυτή μέθοδος αισθητικής με υαλουρονικό οξύ δεν είναι μόνιμη. Έχει συνήθως διάρκεια 9-15 μήνες, αλλά αυτό εξαρτάται από κάποιους παράγοντες. Σημαντικό ρόλο στην διάρκεια του αποτελέσματος έχει το φύλο, η ηλικία, η κινητικότητα των μυών στα σημεία εφαρμογής της θεραπείας, η εκφραστικότητα του προσώπου, ο τρόπος ζωής και φυσικά το προϊόν υαλουρονικού οξέος που χρησιμοποιήθηκε.

 

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

– Στις ρινοχειλικές – ρινοπαρειακές αύλακες, δηλαδή το σημείο που ξεκινάει από τη βάση της μύτης και φτάνει μέχρι το έξω μέρος του στόματος, καλύπτοντας και τις γωνίες του.

– Στο άνω χείλος διορθώνοντας τις ρυτίδες καπνιστού, αλλά και σε όλο το στόμα και τα χείλη απαλείφοντας τις ρυτίδες.

– Για αύξηση – γέμισμα των χειλιών, κάνοντας τα πιο σαρκώδη.

– Για καλύτερη διαμόρφωση του περιγράμματος των χειλιών, αλλά και του προσώπου (βελτίωση οβάλ σχήματος).

– Για να γεμίσει τα ζυγωματικά.

– Για να διορθώσει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια (tear trough) (ένεση υαλουρονικού οξέος με κάνουλα).

– Στις ρυτίδες παρειών, μετώπου, ματιών, λαιμού και μεσοφρύου.

– Για να διορθώσει τις ουλές από ακμή.

– Σε μετεγχειρητικές ουλές στον κορμό και τα άκρα.

– Υγρό Facelift (8-point lift).

Το υαλουρονικό οξύ της νέας γενιάς που χρησιμοποιείται πλέον στις θεραπείες ενυδάτωσης και αναζωογόνησης είναι πιστοποιημένο από Ευρωπαϊκούς και Αμερικανικούς φορείς, οι οποίοι εγγυώνται πως είναι απόλυτα ασφαλές. Αν εφαρμοστεί από ειδικούς ιατρούς (δερματολόγους ή πλαστικούς χειρούργους) με εμπειρία στις ενέσιμες θεραπείες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι φυσικό και όμορφο χωρίς παρενέργειες.

 

Αντενδείξεις

Ωστόσο, καλό θα είναι άτομα που πάσχουν από νεφρικές ή ηπατικές παθήσεις και έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν, να αποφεύγουν την λήψη υαλουρονικού οξέος, αν και δεν έχει παρατηρηθεί κάποια σχετική παρενέργεια. Επίσης, ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή έχουν θρομβοεμβολικά επεισόδια θα πρέπει να μην λαμβάνουν ενέσιμο υαλουρονικό οξύ. Τέλος, οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κλπ.) καλό θα είναι να αποφύγουν την έγχυση υαλουρονικού οξέος λόγω της παροδικής αύξησης του πρωτεϊνικού φορτίου στον οργανισμό και κατά συνέπεια την πιθανότητα αναζωπύρωσης της νόσου τους.

 

Σπάνιες παρενέργειες

Οι σπάνιες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί είναι:

– Αλλεργική αντίδραση: Εμφανίζεται πολύ σπάνια με την μορφή οιδήματος και ερυθρότητας στην περιοχή εφαρμογής του ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, αλλά αντιμετωπίζεται άμεσα με την βοήθεια κορτικοστεροειδών (κορτιζόνης και υδροκορτιζόνης). Η συγκεκριμένη παρενέργεια τείνει να εξαφανιστεί εξαιτίας της βελτίωσης της ποιότητας του υαλουρονικού στις μέρες μας (προϊόν βιοτεχνολογίας) σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που το υαλουρονικό απομονωνόταν από βόειους ή χοίρειους ιστούς.

– Μελάνιασμα ή οίδημα: Μπορεί να εμφανιστεί στο σημείο όπου έγινε η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος, αλλά υποχωρεί γρήγορα με τη βοήθεια πάγου.

– Φλεγμονή: Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων υγιεινής μπορεί να παρουσιαστεί κάποια φλεγμονή, η οποία όμως υποχωρεί με τη χρήση αντιβιοτικών.

– Μη επιθυμητό αποτέλεσμα: Στην περίπτωση που χρειάζεται περισσότερη ποσότητα υαλουρονικού οξέος, τότε απλά επαναλαμβάνεται η θεραπεία. Αν όμως το αποτέλεσμα είναι υπερβολικό, τότε και πάλι είναι αντιστρέψιμο. Απλά θα χρειαστεί να χορηγηθεί, ενέσιμο το αντίδοτο του υαλουρονικού οξέος, δηλαδή η υαλουρονιδάση.

– Εμβολισμός αγγείου: Υπάρχει περίπτωση να γίνει έγχυση του υαλουρονικού οξέος μέσα σε κάποιο σημαντικό αγγείο του προσώπου. Όταν γίνει αυτό και κυρίως σε τελικό κλάδο αρτηρίας, τότε εξαιρετικά σπάνια μπορεί να προκληθεί νέκρωση του δέρματος που αιματώνει η συγκεκριμένη αρτηρία ή ακόμα περιγράφεται και τύφλωση όταν γίνει έγχυση στη γωνιώδη αρτηρία του προσώπου (δίνει αιμάτωση του 75% του αμφιβληστροειδούς). Οι καταστάσεις αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος/ η για έγχυση υαλουρονικού να απευθύνεται σε συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών (Πλαστικούς Χειρουργούς και Δερματολόγους), καθώς αυτές οι ειδικότητες έχουν την εμπειρία και την άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου.

Σε γενικές γραμμές η θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι εξατομικευμένη και το κόστος της υπολογίζεται από τον ιατρό μετά την πρώτη επίσκεψη, στην οποία θα συζητηθεί τι ακριβώς θέλει ο πελάτης και σε ποια σημεία. Ο ιατρός σας, έχοντας ανεπτυγμένη την αισθητική αντίληψη και εκτιμώντας με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας, θα σας βοηθήσει να εφαρμόσετε το υαλουρονικό σε αυτές τις περιοχές του προσώπου που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, ούτως ώστε να αποκτήσετε ένα τέλειο και ταυτόχρονα φυσικό αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου σας.